Trochleoplastie + 4T: (Tuberositas Tibiae Transposition Tool)

 

Sedert enkele jaren gebruiken we deze nieuwere techniek waarbij de aanhechtingsplaats van de patellapees wordt verplaatst zoals vroeger, doch met behoud van een veel stevigere verbinding, zodat de nabehandeling veel lichter is geworden.

Terwijl we de groeve uitdiepen met behoud van het kraakbeen door een blok-osteotomie, maken we de zaagsnede voor de tuberositasverplaatsing verder naar caudaal dan voordien en plaatsen we een toestelletje op de tibia, dat om de paar minuten wordt aangedraaid, zodat de tuberositas geleidelijk aan naar lateraal wordt weggebogen.

Eens de juiste positie bereikt is, plaatsen we ernaast een dun pinnetje, zodat hij niet naar zijn oorspronkelijke positie terug kan.

 

 

 

 

Direct na de ingreep

Zes weken na de ingreep

Zes weken na de ingreep

Direct na de ingreep

Omdat dit type ingreep zo’n laag complicatierisico heeft, kunnen 2 knieën

tegelijk gedaan worden, wat de revalidatieduur sterk verkort

 

 

 

Correctieve osteotomie:

 

in zwaardere gevallen gaan we een CTscan nemen, uitmeten welke botten verantwoordelijk zijn voor de patellaluxatie, deze doorzagen en in de juiste stand terug aan elkaar fixeren met platen en schroeven.

Meestal moeten we daar nog trochleoplastie (uitdiepen van de groeve) en de nodige spier en peesaanpassingen zoals proximalisatie insertie vastus medialis (MPL) of lateralis (LPL), relaxatie fascia aan de luxerende zijde  en aanspanning aan de andere kant aan toevoegen, soms ook nog verplaatsing origo rectus femoris.

 

 

 

6 maanden postop

6 maanden postop

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba    Appelkantstraat 49    2530 Boechout (B)     Tel + 32 (0)3 455 46 40   Disclaimer     Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

           Disclaimer Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

   Disclaimer Algemene Voorwaarden