WAAROP DE KEUZE TPLO,  TTA of KUNSTBAND BASEREN

 

 

Zoals boven uitgelegd, zijn TPLO en TTA technieken die het chronische kruisbandprobleem, wat we meest bij honden zien, aan de basis aanpakken onderstaande tabel kan daarbij als leidraad worden gebruikt.

Dit in tegenstelling tot de vaak voorkomende misvatting dat je bij kleine honden kunstbanden plaatst en bij grote honden TPLO of TTA doet.

Immers, kleine honden hebben zeer vaak veel steilere tibiale plateaus, wat de druk op een eventuele kunsband in de jaren na de ingreep veel groter maakt. Bij kleine honden zien we vaak een veel snellere recuperatie na TPLO.

Wij hadden sowieso reeds een grote voorkeur voor TPLO, gezien de toepasbaarheid bij een breder indicatie gebied, maar de laatste jaren verschijnen ook meer en meer artikels die aantonen dat van de beide ingrepen TPLO de superieure is; lees bv. het recente artikel

"Influence of TPLO and tibial tuberosity advancement on passive laxity of the cranial cruciate deficient stifle in dogs"

(authors: Ober CA, Factor G, Meiner Y, Segev G, Shipov A, Milgram J, Vet Surg. 2019 Feb 17. doi: 10.1111/vsu.13177).

 

 

 

 

TPLO

TTA

TPLO

 

Tibial Plateau Leveling Osteotomy: een ingreep waarbij het bot wordt doorgezaagd (osteotomie)  om het vlak van het scheenbeen (tibiaal plateau) in een correcte stand te brengen („leveling”).

 

Na zorgvuldig uitmeten op de digitale computerbeelden van de juiste kantelingshoek, wordt het scheenbeen doorgezaagd met 1 van 6 verschillende maten van boogvormige zagen.

 

Het bovenste fragment met het tibiale plateau wordt volgens de vooraf uitgemeten hoek gedraaid en gefixeerd. Aan het begin van de ingreep voeren we meestal een arthroscopie uit om de toestand van de meniscus te beoordelen. Schade wordt bijgewerkt en indien nodig wordt het uitgescheurde deel van de meniscus verwijderd.

 

 

Intacte binnnenste meniscus (L)

Chronische gewrichtsonsteking

Intacte buitenste meniscus (L)

Partiele voorste kruisbandscheur beginstadium

Gescheurde binnnenste meniscus (R)

Volledig doorgescheurde voorste kruisband

TTA: gezien het hoe langer hoe meer duidelijk wordt dat de resultaten van TTA op langere termijn niet zo goed zijn als deze voor TPLO, voeren

                wij geen TTA meer uit.

Labrador, elders geopereerd, 4 maand na TTA en nog steeds mank: bij deze graad van helling pas je beter TPLO toe.

Proef

Direct postop

2 weken postop

6 weken  postop

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba    Appelkantstraat 49    2530 Boechout (B)     Tel + 32 (0)3 455 46 40   Disclaimer     Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

           Disclaimer Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

   Disclaimer Algemene Voorwaarden