Medische beeldvormingen  1. Opsommingsteken Radiografie (digitaal)

Röntgenstraling heeft belangrijke toepassingen in de geneeskunde, waarbij het medische nut voor de patiënt meestal ruimschoots opweegt tegen het geringe risico van stralingsschade. Beeldvorming ontstaat doordat de straling afhankelijk van de energie door de meeste zachte weefsels wordt doorgelaten, maar door vooral harder calciumhoudend weefsel wordt tegengehouden. Zo houdt bijvoorbeeld (bot) veel straling tegen maar kraakbeen veel minder tot geen. Sinds meer dan een eeuw kan daarom het skelet makkelijk met röntgenstraling worden afgebeeld. Radiografie is de diagnostische techniek bij uitstek voor alle orthopedische aandoeningen, ook gastrointestinale obstructies, maagtorsie, blaasstenen, urethraobstructie, hernia diafragmatica, perineale hernia en otitis media kunnen via radiografie aan het licht worden gebracht.


  1. Opsommingsteken Echografie

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt ons onder meer in staat om organen in beeld te brengen. Zo kunnen ze zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan. Echografie geeft een goed beeld van organen die uit zacht weefsel bestaan, de zogenaamde weke delen van het lichaam, bijvoorbeeld spieren en zacht weefsel, mits deze geen lucht bevatten. Ultrageluid met een frequentie hoger dan 1 MHz dringt vrijwel niet in lucht door; het ultrageluid wordt vrijwel volledig door de lucht weerkaatst. Alle delen van het lichaam "achter" de luchtbel of achter de long zullen dan onzichtbaar blijven, omdat deze niet door het ultrageluid bereikt kunnen worden. Sterke echo's treden op bij overgangen tussen weefsel en vocht of bloed, tussen zacht weefsel en bindweefsel en tussen zacht weefsel en bot. Ook voor bot geldt dat er bijna geen penetratie van ultrageluid optreedt vanwege de sterke reflectie tegen de bovenkant. Via echografisch onderzoek kunnen pyometra, PSS, blaasstenen, milt- en leverafwijkingen gediagnosticeerd worden.


  1. Opsommingsteken Endoscopie

Een endoscopie is een onderzoek van het inwendige van een dier, om te kijken wat er aan de hand is, een biopsie te nemen of een operatie uit te voeren. Dit gebeurt met een instrument genaamd de endoscoop waarmee de dierenarts via een flexibele slang in het lichaam kan kijken. Ook kan het plaatsvinden door middel van een capsule die een minuscule camera bevat in het geval van videocapsule-endoscopie. Endoscopie is een voorbeeld van minimaal-invasieve chirurgie, waarbij een zo klein mogelijk aantal letsels wordt veroorzaakt bij de patiënt. Doordat deze endoscopische procedures minimaal zijn, is de hersteltijd minimaal. Via videoendoscopie endoscopie kunnen onder andere vreemde voorwerpen in de maag gediagosticeerd en verwijderd worden (= gastroscopie).


  1. Opsommingsteken Fluoroscopie

  Terug naar homeHome/Home.htmlwaarvoor.htmlshapeimage_1_link_0
    Terugwaarvoor.htmlwaarvoor.htmlshapeimage_2_link_0