Kruisbandproblematiek,                                                                                                                       

                                                                                                             TPLO, TTA, kunstbandAnders dan bij de mens waar kruisbandproblematiek vaak een traumatische aandoening is tgv sportongevallen (voetbal, skieën..) treffen we bij de hond een hele reeks voorbestemmingen die ervoor zorgen dat de kruisbanden overbelast raken waardoor zijn vezels (als een touw dat met een te groot gewicht belast wordt) geleidelijk aan gaan doorscheuren.

Dit geleidelijke proces heeft een ontstekingsreactie van de kruisband zelf, kapsel en gewrichtsslijmvlies tot gevolg en veroorzaakt eveneens kraakbeenschade door de constante aanwezigheid van ontstekingsstoffen met degeneratie en arthrose tot gevolg. De alsmaar toenemende instabiliteit van de knie veroorzaakt tractie op alle stabiliserende structuren zoals gewrichtsbanden, meniscus, kapsel en op zijn botaanhechting. In sommige gevallen gaat uiteindelijk door een laatste overbelasting de kruisband doorscheuren. Deze langzame ontstaansgeschiedenis verklaart waarom patiënten vaak reeds erge arthrose van de knie hebben op de moment dat ze worden aangeboden met een recent volledig doorgescheurde kruisband. Onderliggende anatomische oorzaken die deze problematiek in de hand werken zijn o.a. een steil tibiaal plateau, endotorsie van de distale tibia, genu varum, interne rotatie van het onderbeen.

In andere gevallen zien we honden met een gezwollen knie waarvan de eigenaars vertellen dat ze moeilijker rechtstaan, bij zit de knie niet volledig plooien, sporadisch manken (vooral kort na rechtstaan), moeilijker springen, … Dit zijn chronisch partiële kruisbandletsels die nog niet volledig zijn doorgescheurd maar voor een chronisch ontstekingsproces van het kniegewricht met pijn, zorgen.

In het verleden werden er enkel kruisbandvervangende technieken gebruikt, tot de Amerikaanse dierenarts Barclay Slocum (zie www.slocumenterprises.com) de werkelijke pathogeneses achterhaalde.


  1. Opsommingsteken te steile helling van het tibiale plateau

  2. Opsommingsteken endotorsie van de distale tibia

  3. Opsommingsteken genu varum

  4. Opsommingsteken interne rotatie van het onderbeen

  5. Opsommingsteken te rechte stand van het achterbeen (met een dynamische exorotatie van het onderbeen tijdens gang )

  6. Opsommingsteken


De techniek die in onze ervaring de beste resultaten geeft met een breedste waaier aan mogelijkheden voor gelijktijdige standcorrectie is TPLO en in correct geselecteerde gevallen ook TTA

                                                     


                                                        Tibial Plateau Leveling Osteotomy


Na zorgvuldig uitmeten op de digitale computerbeelden van de juiste kantelingshoek, worden de botten doorgezaagd met 1 van 6 verschillende maten van boogvormige zagen.

Het bovenste fragment met het tibiale plateau wordt volgens de vooraf uitgemeten hoek gedraaid en gefixeerd. Aan het begin van de ingreep voeren we meestal een arthroscopie uit om de toestand van de meniscus te beoordelen. Schade wordt bijgewerkt en indien nodig wordt de meniscus gedeeltelijk losgemaakt van zijn aanhechting zodat hij niet meer onder druk staat of volgens de techniek van de “meniscal release” in 2 aparte delen verdeeld.

Het fixeren van de botfragmenten doen we m.b.v. speciaal voor dieren ontworpen platen met blokkerende schroeven van het merk “Fixin” (dit plaattype heeft het grootste gamma aan de diergeneeskunde aangepaste blokkerende plaatsystemen. Onze praktijk is de 3e diergeneeskundige praktijk ter wereld en de eerste in België die in begin 2007 dit geavanceerde type materiaal in gebruik nam : zie www.fixovet.com )

Nabehandeling kruisbandnabehandeling_kruisband.htmlshapeimage_2_link_0
    Nabehandeling TPLOnabehandeling_tplo.htmlshapeimage_3_link_0

     Terug

     Terug naar home

Kunstband

dit deel van de website wordt momenteel uitgeschreven en zal binnenkort beschikbaar zijn!

TTA