Heupprothese, TPO, THNEEen heupprothese is een vervanging van het (door arthrose, ernstige dysplasie of trauma) slecht- of niet meer functionerend heupgewricht door een kunstgewricht.


Hierbij worden zowel heupkom, -kop en –hals vervangen.


Het plaatsen van kunstheupen bij de hond wordt op dit ogenblik in België slechts op een erg beperkt aantal plaatsen uitgevoerd.


Redenen hiervoor zijn:


 1. Opsommingsteken hoge kostprijs voor de eigenaar

 2. Opsommingsteken de zeer hoge investeringskost voor de dierenartspraktijk

 3. Opsommingsteken het technisch hoge niveau, vereist voor de uitvoering van deze ingreep

 4. Opsommingsteken het “complicatierisico”: initieel hoog en zelfs na perfectioneren van de techniek blijven er steeds risico’s bestaan, waarbij een   succespercentage van 90% voorop dient te worden gesteld.


Er bestaan meerdere types protheses:


 1. Opsommingsteken gecementeerd (Aesculap, Veterinary instrumentation, Biomedtrix CFX,…)

 2. Opsommingsteken niet gecementeerd:“press-fit” principe (Biomedtrix BFX,…)

         “press-fit” met schroeven (Kyon)


Beschrijving:


Gecementeerd: hier worden heupkom en dijbeenschacht na wegname van de heupkop en hals, uitgefreesd, waarna de kunstonderdelen met een speciale medische 2 componenten kleefcement  (MethylMetacrylate) worden “ingemetst”.

De kunstheupkom bestaat uit een speciaal polyethylene plastic, de steel uit een legering van implanteerbaar metaal.

De kunstheupkop (implanteerbaar metaal) wordt nadat de cement uitgehard is (ong 12min)  op de steel geplaatst (konische koppeling).

Deze techniek is enkel bruikbaar bij bot dat niet meer groeit en niet elastisch is en is dus voor erg jonge dieren niet aan te raden.


Niet gecementeerd: hier worden heupkom en kunststeel na wegname van de heupkop en -hals, uitgefreesd volgens een exact te bepalen richting en vorm tot op een diameter die net iets kleiner is dan deze van de kunstonderdelen, waarna de kunstonderdelen (metaal) die net iets groter zijn dan de gemaakte ruimte er worden ingeperst (geklopt).

Bij deze methode groeien de protheseonderdelen vast in het bot op verloop van 3 tot 6 weken, volgend op de ingreep.


In onze praktijk zijn we destijds begonnen met het Veterinary Instrumentation gecementeerd systeem, maar na 2 jaar overgeschakeld op het Biomedtrix CFX/BFX gecombineerd systeem, dat beide mogelijkheden en hun combinaties, volgens de specifieke vereisten van de patient toelaat.


Zowel voorafgaand aan de ingreep als erna is grondig onderzoek en opvolgen van de patient nodig. Net zoals in de menselijke geneeskunde moeten patiënten met een prothese alle mogelijke infecties die via de bloedbaan thv de prothese zouden kunnen terechtkomen en zo zelfs lang na de operatie een “uitzweren” van het prothesemateriaal in gang zetten, vermijden . O.a. goede tandverzorging is noodzakelijk.Newfoundlander 1jaar (Reu)
                                                                                                                                       Postop                                                                    2 weken postop                                                                6 weken postop


Nabehandeling    Strikte beperking van de oefeningen is nodig in de postoperatieve periode!! Niet lopen, geen trappen of spelen gedurende 8 tot 12 weken !!!De operatiewonde en waarop je moet letten:

•De eerste uren na de operatie is een licht nabloeden normaal.

•De wonde mag de dagen erna niet abnormaal zwellen, rood worden, erg warm en pijnlijk zijn, vocht of etter verliezen.

•Hou de wonde proper en droog. Ontsmetten met isobetadine mag, maar is niet noodzakelijk bij een normaal herstellende wonde.

De eerste uren na de operatie:

•Uw dier is nog wat suf van de verdoving: zorg voor een rustige en warme omgeving.

•Vermits de operatie gebeurd is onder epidurale verdoving, is het achterlichaam nog enkele uren verlamd en pijnloos. U dient erop te letten dat het niet te lang duurt     eer uw dier weer normaal urineert. Het kan tot ’s anderendaags duren eer de verdoving van het achterlichaam volledig is uitgewerkt.

•Laat uw dier voorzichtig een klein beetje drinken.

•Til uw dier niet op of verschuif het niet door aan de achterpoten te trekken.


Week 1 na de operatie:


Tegen pijn en zwelling:

•Gebruik koude packs, zeker direct na de operatie, dit mag 2-3 keer per dag. U dient erop te letten dat dit niet direct op de operatie wonde gelegd wordt !!


De eerste 6 weken:

•Hou uw dier in een beperkte ruimte waar het nergens op of af kan springen, uitglijden of zich op een andere wijze zou kunnen kwetsen.

•Deze ruimte enkel verlaten om zijn behoefte te laten doen (aan de leiband).

•Vermijd trappen en in of uit de auto springen.

•De meeste honden gebruiken hun geopereerde lidmaat vrij goed al vanaf de dag na de operatie. Vaak is er echter een voorbijgaande toename van het manken eens de pijnstillers worden stopgezet.

•3 x daags 5 minuten in de tuin/buiten laten stappen aan de leiband, elke week geleidelijk opdrijven met enkele minuten.


Van week 2 tot 12 weken na de chirurgie:

•Passieve bewegingen: oefen alle gewrichten van het geopereerde lidmaat, maar vermijd roteren naar binnen en/of buiten absoluut ! U kan ook fiets bewegingen doen, zowel al liggend als staand. Verder kan u de flexie reflex stimulatie toepassen, stretchen en dit 2-3 keer per dag. Wees nog zeer voorzichtig in de regio van het heupgewricht !!

 1.      Massage van het boven– en onderbeen van de betrokken poot, ook de andere poot, de nek en lumbosacraal streek, 2-3 keer/dag.

 2.      Langzaam wandelen aan de leiband, 2-3x/dag.

 3. Actieve geassisteerde beweging: met bv. een handdoek onder de buik kan u langzaam zijn gewicht verleggen naar de achterpoten. Dit moet zeer voorzichtig

gebeuren !!! 2-3x/dag.


12 tot 16 weken na de operatie:

•Masseer de betrokken poot, de andere poot, nek en ruggengraat 1-2x/dag.

•Passieve beweging zoals fiets oefeningen liggend en staand, zitten sta oefeningen, ook stretchen zijn nuttig, 2-3x/dag.

•Actieve geassisteerde beweging: gecontroleerd langzaam de trap opklimmen; gewone, eenvormige bewegingen aangepast aan het niveau van de hond: begin  langzaam met de oefeningen en bouw geleidelijk op, 2-3x/dag.

•Niet lopen of springen, geen scherpe bewegingen maken !

•Hydrotherapie: onderwater behandeling. Start met korte oefeningen bv. 3 keer 3 minuten en bouw geleidelijk op, 2-3x/week.


16 weken na de operatie:

•Passieve bewegingen zoals fiets oefeningen zowel liggend als staand, stretch oefeningen kunnen aangewend worden 2 keer per dag.

•Actieve geassisteerde beweging: verleg het gewicht van de hond langzaam naar de achterhand door bijvoorbeeld te wandelen met een handdoek onder zijn buik. Doe dit 2x/ dag.

 1.      Actieve bewegingen: van liggen naar zitten, gebruik indien nodig gewichten.

 2.      Gecontroleerde bal spelletjes.

 3.      Gecontroleerde trappen opklimming aan de leiband! Gewone, uniforme oefeningen aangepast aan het niveau van de hond. Begin langzaam met de oefeningen en bouw geleidelijk op.

 4.      Nog niet springen of scherpe bochten nemen. Alles 2-3x/dag.

 5.      U kan passieve bewegingen toepassen: u mag het gezonde gewricht buigen en strekken. Roteren naar binnen en buiten moet absoluut vermeden worden! De oefeningen mag u 2-3 keer per dag uit- voeren.

•Hydrotherapie: onderwaterbehandeling: doe deze oefeningen verder en bouw ze langzaam op. Indien de spiermassa ernstig is afgenomen aan de betrokken poot, kan u zelf manueel weerstand bieden, 2-3x/week.