Een nieuwe pup of kitten in huis, wat nu?

       De aanschaf van een nieuwe huisvriend gaat gepaard met enkele specifieke aandachtspunten. 

       Een nieuwe pup of een nieuw kitten in huis:

Een pup die van de kweker komt heeft normaal gezien al 1 vaccinatie gekregen, het puppyvaccin, honden die van het buitenland komen hebben nog een extra vaccinatie tegen de hondsdolheid. Afhankelijk van waar het kitten vandaan komt heeft het al een paspoort en is het al dan niet gechipt. Bij een kitten zonder chip of paspoort wordt er best een aangemaakt waar alle verdere gegevens kunnen worden ingeschreven. Het is aangeraden met het jonge dier op controle te gaan om na te laten kijken of alles in orde is oa het paspoort, ontworming, inentingen…

Het bezoekje ? Wordt het best gedaan wanneer de pup of het kitten 9 weken is zodat de vaccinatie meteen in orde kan worden gebracht (zie vaccinatie hond). Tot de leeftijd van 6 maanden moeten ze maandelijks ontwormd worden, nadien valt dit terug op 2-4 maal per jaar afhankelijk van de levensstijl van de hond.

Preventieve castratie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden bij de reu of na de eerste loopsheid bij de teef, hierover geven we u dan graag meer info.

Preventieve castratie en sterilisatie van katers en kattinnen wordt sterk aanbevolen en kan vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Indien u nog andere honden of katten in huis heeft is het best deze ook nog eens te ontwormen.

Puppy’s en kittens zijn enorm lief en onweerstaanbaar. Ze zijn klein en schattig en het is erg amusant ze onwennig maar opgewekt te zien rondwaggelen. Deze ‘baby’-tijd duurt gemiddeld zes maanden, een periode die zowel voor ons als voor de dieren zelf de beste tijd van hun leven kan zijn. Deze eerste maanden vergen dan ook een bijzondere verzorging.
Hoe schattig zo’n piepkleine puppy of katje ook is, zorg er altijd voor dat het voldoende tijd heeft doorgebracht met zijn of haar moeder en eventuele broertjes en zusjes. Dit is van groot belang voor de gezondheid en opvoeding van het dier. Gemiddeld is een puppy of katje klaar om geadopteerd te worden wanneer het rond de 9 weken oud is.
Bezoek aan de dierenarts
Wanneer je een nieuwe hond of kat hebt moet je altijd eerst een bezoek brengen aan de dierenarts want kleine puppy’s en katjes zijn namelijk erg kwetsbaar en hun afweermechanisme werkt nog niet helemaal naar behoren. De dierenarts zal allerlei testen uitvoeren waaronder bijvoorbeeld het luisteren naar het hart, een controle van de tanden, de ogen enzovoort. Heel wat mogelijke aandoeningen kunnen perfect behandeld worden wanneer ze op jonge leeftijd worden ontdekt. Vandaar het belang om zo snel mogelijk bij een dierenarts op controle te gaan. Bovendien zal die dierenarts er ook voor zorgen dat je dier alle nodige inentingen krijgt. Een kleine puppy of katje wordt op natuurlijke wijze immuun tegen allerlei soorten ziektes en bacteriën door de melk die het van zijn of haar moeder krijgt. Een dier dat bij zijn of haar moeder is weggehaald heeft inentingen nodig om diezelfde immuniteit te ontwikkelen.
Puppy- en kittenvriendelijke omgeving
Het is belangrijk dat je van je huis een veilige omgeving maakt voor je nieuwe troetel. Je kan zo’n puppy of katje het best vergelijken met een peuter: erg nieuwsgierig en enorm onstabiel en wankel. Enkele tips:
• Laat geen giftige en gevaarlijke producten zoals antivries of medicatie rondslingeren. Berg deze goed op, liefst in een gesloten kastje.
• Controleer je woning op kleine gaten of scherpe voorwerpen waarin het dier vast kan komen te zitten of waaraan het zich kan verwonden.
• Vermijd zoveel mogelijk dingen die klein genoeg zijn voor een hond of kat om op te kauwen of om in te slikken, zoals paperclips, oorringen, naalden, enzovoort.
• Zorg ervoor dat er geen onstabiele zware of breekbare voorwerpen op plaatsen staan waar je puppy of katje het kan omstoten.
Voeding
Als je puppy of katje zoveel eet dat het wel lijkt alsof hij of zij uitgehongerd is, moet je vooral niet panikeren. Dit is zeker niet abnormaal. Je kleine viervoeter is namelijk nog een jong dier dat op erg korte tijd flink moet groeien. Het is dan ook belangrijk dat het een evenwichtige voeding krijgt met voldoende calorieën, vet, proteïnen en vitaminen, zodat het volop kan groeien.
Honden en katten hebben in hun groei bijna dubbel zoveel energie nodig als volwassen honden of katten. Geef je troetel daarom speciale ‘baby’-voeding van hoge kwaliteit. Gewone honden- of kattenvoeding bevat immers niet genoeg van de stoffen die een jong dier net veel nodig heeft.

   Op vakantie met uw trouwe huisvriend

   Met uw huisdier op vakantie!

   Vaak mogen honden en soms ook katten mee op vakantie. Ook hier zijn enkele aandachtspunten. Voor het vertrek naar om het even welke bestemming moeten volgende zaken in 
   orde zijn.   

-  de hond of de kat moet gechipt zijn en in het bezit van een europees (blauw) paspoort
-	de vaccinaties (cocktail en rabies) mogen niet vervallen zijn
-	de hond of de kat moet in een goede algemene toestand verkeren en is best nog eens ontwormd en beschermd tegen ectoparasieten.

Voor vakantie buiten de Europese Unie, buiten Europa of naar landen zoal Groot-Brittanïe, Zweden, Noorwegen… gelden specifieke regelgevingen. In dit geval raden we u aan tijdig alles in orde te brengen tot 9 maanden voor uw geplande vertrek, wij helpen u hiermee graag verder.


                       Vlooien, Teken, Wormen

De vlo is een insect met een levensduurte van zes tot twaalf maanden. Gedurende die periode kan hij zorgen voor miljoenen nakomelingen. Vlooien hebben al miljoenen jaren overleefd in zeer uiteenlopende levensomstandigheden. Een vlo is doorgaans 1 tot 3 mm. groot, maar kan wel 37 tot 90 centimeter hoog springen.
Vlooien zijn dus speciale diertjes, maar dat neemt niet weg dat vlooien in je huishouden of op je huisdier niet zo aangenaam zijn. Vlooien roepen reacties op bij je huisdier. Dat kan gaan van milde irritatie    tot grote allergische reacties

Symptomen
Alle honden en katten kunnen met vlooien thuiskomen. Of je ze nu wel of niet ziet op je huisdier, ze kunnen er zijn. Schrammen, korstjes en zwarte stippeltjes kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Vlooien kunnen bovendien lintwormen dragen. Als je witte, op rijstkorrels lijkende dingen ontdekt in de stoelgang van je huisdier of in het haar rond zijn anus, heeft hij waarschijnlijk last van vlooien. In extreme gevallen kan je hond lusteloos zijn en zijn lippen en neus bleek.

Bestrijding
Vlooien bestrijden vereist geduld en doorzettingsvermogen. De levenscyclus van een volwassen vlo duurt drie tot vier weken, het zal dus minstens even lang duren je huisdier en zijn omgeving van vlooien te ontdoen. Producten om vlooien te bestrijden doden de vlooien in verschillende fasen (eitjes, larven, volgroeide vlooien). Om echt efficiënt te zijn, zul je meerdere producten moeten gebruiken.
Sopjes, shampoos, poeders en sprays zullen doorgaans de volwassen vlooien op je huisdier doden. Regelmatig een vlooienkam gebruiken zal ook helpen. Maar vergeet niet dat eitjes en larven evengoed hun opwachting kunnen maken in de vacht van je huisdier. Je huisdier kan ook heel gemakkelijk vlooien van buiten mee naar binnen brengen. Daarom zou je je huis wekelijks moeten stofzuigen en de mand van je huisdier uitwassen. Gebruik een desinfecterend middel.Als je chemicaliën gebruikt om de vlooien uit te roeien , wees dan zeer voorzichtig. Vraag altijd eerst raad aan de dierenarts. Om je huis van vlooien te ontdoen, kun je erover denken een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.
Als je huisdier buiten verblijft, zul je ook je tuin moeten aanpakken. Zonlicht doodt vlooien, dus concentreer je vooral op de schaduwrijke plekken. Besproei je tuin met insecticiden of schakel een natuurlijke vijand als de rondworm in. Rondwormen zijn microscopische wormen die vlooienlarven en cocons doden.

Teken zijn irriterende geleedpotigen die in honden en katten een uitstekende prooi vinden. Hun enige doel in het leven is een warmbloedig wezen te vinden waarop ze zich kunnen voeden. Teken spelen een grote rol bij het overdragen van ziekten.
Verwijderen van teken
Over het verwijderen van teken bestaan veel verschillende fabeltjes. Een pas gedoofde aansteker tegen het lijf van de teek houden zal er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat de teek het lijf van de kat loslaat, net zomin als nagellak enig effect zal hebben.
De beste manier om een teek te verwijderen is met een pincet of een tekentang. Raak de teek niet aan. Draag, als je helemaal op veilig wilt spelen, handschoenen.
Met een pincet of een tekentang neem je de teek zo dicht mogelijk bij zijn hoofd. Trek de teek met zachte kracht uit de huid. Soms kunnen er wel wat stukjes huid meekomen.
Als het hoofdje van de teek in de huid achterblijft, kun je proberen het vast te grijpen en zo snel mogelijk te verwijderen. Als het je niet lukt, sla dan niet in paniek. Het zal het leven van je huisdier niet in gevaar brengen. Het immuniteitssysteem van je huisdier zal zijn werk doen en een infectiewondje of zelfs een ettergezwel ontwikkelen.
Normaal gezien is er geen bijkomende behandeling nodig, maar als je je zorgen maakt, kun je best een afspraak maken bij de dierenarts. Hij kan met speciale instrumenten de rest van de teek verwijderen.
Preventief optreden
Teken komen in bepaalde gebieden vaker voor. Wees extra voorzichtig in bossen, in gebieden met hoog gras en lage struiken.
Teken kunnen gedood worden met speciale tekendodende producten. Tekenbanden of-zalfjes kunnen nieuwe tekenbeten voorkomen. Tekenproducten voor honden moet je nooit gebruiken bij katten.

Wormen
Wanneer je merkt dat jouw hond met diarree kampt is het belangrijk om hier niet te lichtzinnig mee om te springen. Vooreerst heeft je hond een behandeling nodig om de diarree te stoppen. Daarnaast kan diarree echter ook wijzen op een ander, ernstiger, probleem. 
Diarree
Diarree ontstaat wanneer het spijsverteringssysteem niet voldoende tijd heeft om het vocht uit de voeding op te nemen. Dit is meestal het gevolg van ontstoken en geïrriteerde darmen.
Oorzaken
Er zijn tal van oorzaken waardoor je hond diarree kan krijgen. Bacteriële infecties, sommige wormen of darmparasieten, veranderingen in het voedingspatroon, het eten van pikant voedsel, zich overeten, stress en het gebruik van geneesmiddelen zijn slechts een greep uit de diverse mogelijke oorzaken.
Behandeling
Indien de diarree niet gepaard gaat met bloedverlies, hoeft er niet meteen een dierenarts aan te pas te komen. Zorg er gewoon voor dat de darmen voldoende rust krijgen om te herstellen. Vermijd daarom gedurende 24 uur alle voedsel. Enkel kleine hoeveelheden (suiker )water mogen frequent genuttigd worden. Voldoende drinken is trouwens erg belangrijk om uitdroging te voorkomen.
Puppy’s en zwakke honden
Het is belangrijk voorgaande behandeling niet in te lassen bij puppy’s en honden met een zwakke algemene gezondheid. Bij twijfel neem je best contact op met je dierenarts alvorens een dergelijke behandeling te starten. Hij of zij kan dan beoordelen of het aangewezen is je hond 24 uur geen voedsel te geven.
Dierenarts
Diarree kan je dus perfect zelf behandelen. Als de toestand na 24 uur echter nog niet verbeterd is, is het aangewezen alsnog een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan je dan verder advies verlenen over de behandeling én kan een grondige controle uitvoeren. Wanneer darmwormen de oorzaak van de diarree zijn, en dat komt zeer frequent voor, kan de dierenarts je hond ontwormen.
Preventie
Het systematisch ontwormen van uw huisdier doet de kans op diarree aanzienlijk afnemen. Deze ontworming dient minstens twee maal per jaar te worden gedaan.

    
Oorontsteking

Oorontstekingen bij honden komen vaak voor, bij katten iets minder. 
Bij welke rassen?
    

Vooral honden met hangende oren, zoals cockerspaniëls en Bassethonden, of honden met harige binnenoren, zoals Poedels en Schnauzers, hebben er meer last van. Bij katten zijn           
het vooral de Perzische katten die er vaker last van hebben.
Oorzaken
Bacteriën zijn bijna altijd de oorzaak van otitis externa. Andere oorzaken zijn een opeenstapeling van oorsmeer, dikke haren in het oorkanaal, vuil, een insect, een tumor of water in het oor. Soms zijn ontstekingen van het externe oorkanaal een secundair gevolg van een andere lichaamsinfectie.
Otitis Media is meestal het gevolg van een infectie van het externe oorkanaal die zich heeft uitgebreid tot het middenoor. Maar ook insecten, vuil, een zweer of het verkeerd schoonmaken van het oor kunnen leiden tot een infectie van het middenoor.
Symptomen
Je hond of kat zal dat tonen door met zijn hoofd te schudden en aan zijn oor te krabben. Vaak wordt het oor rood, ontsteekt het en verspreidt het een vieze geur. Soms scheidt het ook een zwart of gelig vocht af.
Diagnose en behandeling
Omdat oorontstekingen veel mogelijke oorzaken hebben, is het belangrijk je kat of hond te laten onderzoeken door een dierenarts. 
De dierenarts zal een staaltje nemen van de materie die het oorkanaal verstopt en het onder een microscoop onderzoeken. Zo kan hij met zekerheid zeggen wat de infectie veroorzaakt. 
Een ontsteking van het middenoor is vaak moeilijker schoon te maken. De diagnose en de behandeling kunnen bestaan uit labtesten, X-stralen of zelfs chirurgie. 4 tot 6 weken kunnen voorbij gaan voordat de infectie verdwijnt. Voor beide types oorontstekingen geldt dat je moet vermijden dat het oor van je huisdier vochtig wordt.
Hoe langer de infectie onbehandeld blijft, hoe langer het duurt voor hij geneest. Als je huisdier blijft schudden met en krabben aan zijn hoofd kan dat bovendien leiden tot andere problemen, zoals bijvoorbeeld gebarsten bloedvaatjes.
Waarschijnlijk zal de dierenarts je opdragen een tot twee weken lang dagelijks medicatie toe te dienen en het oor schoon te maken. 
Preventie
Baasjes kunnen voorkomen dat hun hond of kat een oorontsteking oploopt door maandelijks hun oren schoon te maken en te reinigen met een oorreiniger. Vooral allergische dieren, dieren met lange of behaarde oren of andere medische problemen hebben preventieve zorgen nodig.

    Tandverzorging

Tandsteen is een veel voorkomende aandoening bij huisdieren, zowel katten als honden hebben er last van. De mineralisatie van tandplak door bacteriën vormt hier de oorzaak van.  Maar liefst 85% van de     dieren tussen 1 en 4 jaar hebben tandsteen. Nagenoeg alle katten en honden hebben hier na 5 jaar last van. Je kan, mits een goede mondverzorging van je huisdier, het probleem oplossen en zelfs voorkomen.
De voeding
Het ontsteken van het tandvlees is een ander veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Dit kan een rechtstreeks gevolg zijn van te veel tandplak. De ontsteking kan veel andere ziekten tot gevolg hebben en moet dus best zo snel mogelijk aangepakt worden.
Studies tonen aan dat honden, die enkel harde en droge hondenbrokken eten, veel minder kans maken op deze aandoeningen dan honden die vlees uit blik eten. Dit geldt ook voor katten. Geef je huisdier harde en droge hondenbrokken en gebruik tandverzorgende producten, dan neemt de kans op tandsteen met 50 tot 80 % af.
Andere oplossingen
Een andere mogelijkheid is dat je je huisdier regelmatig laat behandelen door je dierenarts. Hij zal het tandsteen wegnemen. Deze techniek werkt natuurlijk erg goed en hierdoor vermindert de kans op tandvleesontsteking aanzienlijk. Je kan je huisdier tandsnoepjes geven waardoor het probleem gedeeltelijk oplost. Maar dit alleen is vaak niet genoeg, zeker niet als je huisdier vlees uit blik eet. Het belangrijkste is dat je zelf de mondhygiëne van je huisdier in de gaten houdt. Meestal zijn piepkleine bacteriën het begin van veel schadelijke ontstekingen. Ook de behandelingen waarbij tandsteen weggehaald wordt, kunnen ontstekingen voorkomen.


Overgewicht / Obesitas

Inleiding:

In de Europese landen en Noord Amerika kampen heel wat huisdieren met het probleem van overgewicht. Naar verluid weegt maar liefst 52% van onze honden en 47% van onze katten te veel. Dit gaan van een beetje zwaarlijvig tot werkelijk heel dik (obees). Omwille van dit grote aantal is het toch de moeite waard om eens extra aandacht te besteden aan dit probleem. Zwaarlijvigheid kan, net zoals bij de mens, ook bij dieren voor medische problemen zorgen.
Oorzaken:
De oorzaak van zwaarlijvigheid is heel simpel: uw dier neemt meer voedingsstoffen op dan het verbruikt. 
Dieren die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, lopen meer kans om te verdikken. De voornaamste reden hiervoor is dat bij deze dieren na de operatie de stofwisseling langzaam vertraagt. Daardoor hebben deze dieren een kleinere hoeveelheid nodig van de voedingsstoffen die ze oorspronkelijk nodig hadden. Bovendien worden veel van deze dieren na verloop van tijd rustiger (o.a. wegens het verdwijnen van hun geslachtsdrift), gaan dus minder bewegen en dus ook minder energie verbruiken.
Er lijkt een verband te bestaan tussen de leeftijd en het begrip zwaarlijvigheid. Honden en katten jonger dan 2 jaar of ouder dan 12 jaar zijn zelden té dik. Vanaf de leeftijd van 2 jaar neemt het aantal zwaarlijvige dieren toe en bereikt een maximum rond 6 à 8 jaar.
Beweging draagt sterk bij tot het dagelijkse energieverbruik. Minder actieve dieren of dieren die weinig gelegenheid hebben om te bewegen, zullen meer kans lopen op het risico om te zwaar te worden.
Voeding die zeer smakelijk is, bevordert overconsumptie. Wanneer een hond/kat dan ook nog eens onbeperkt toegang heeft tot deze voeding, zal hij/zij hoogstwaarschijnlijk gaan verdikken. Ook de snoepjes en de etensresten van tafel liggen vaak aan de basis van het overgewicht bij onze huisdieren. 
Zoals reeds vermeld staat, verhogen zwaarlijvigheid en vetzucht ook het risico op bepaalde ziekten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Behandeling:
Als u uw dier wil laten vermageren, bespreekt u dit onderwerp best met uw dierenarts, hij/zij kan u hierbij uitstekend helpen. De eerste mogelijkheid is een speciaal “afslankingsdieet” gezet. Vergeet echter niet: naast voeding of medicatie is meer beweging een vereiste

      Oude dieren
  
     Dankzij de vooruitgang van de diergeneeskunde worden dieren nu ouder dan ooit. Een hogere leeftijd brengt echter ook een verhoogd risico op ziektes met zich mee. 
  
     Hoe vaak moet je je huisdier laten onderzoeken?
       
Wanneer je huisdier oud wordt, is het aangeraden eventuele ziektes of kwalen tijdig op te sporen en te behandelen. Breng daarom 1 keer per jaar een bezoekje aan de dierenarts voor een volledige
controle en laboratorium-onderzoek.
Wat houdt een gezondheidscontrole in?
Tijdens het onderzoek zal de dierenarts je heel wat vragen stellen over eventuele veranderingen in het gedrag en eetpatroon van je huisdier een algemeen onderzoek en een bloedonderzoek.
Afhankelijk van de individuele ziektegeschiedenis van je huisdier kan de dierenarts nog enkele bijkomende tests uitvoeren. Bijkomende tests zijn vooral nodig wanneer je huisdier tekenen van ziekte vertoont of wanneer het geopereerd moet worden.
Welk effect heeft ouder worden op de zintuigen?
Naarmate je veroudert, worden je zintuigen minder gevoelig. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren. Doordat je huisdier gaandeweg minder ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, zal het trager reageren op prikkels van buitenaf. Het achteruitgaan van de zintuigen is echter een langzaam en geleidelijk proces, dat je kan vertragen door je huisdier actief te houden. Door je huisdier regelmatig te laten trainen of spelen, houd je zijn zintuigen scherp.
Wat zijn de fysieke effecten van ouder worden?
Tekens van fysieke veroudering vallen meer op dan tekens van zintuiglijke veroudering. Een oud lichaam heeft vaker last van infecties en geneest minder snel. Wanneer je een opvallende verandering in het gedrag of de conditie van je huisdier vaststelt, kan je dus maar beter een dierenarts opzoeken.
Een vaak voorkomend en vervelend probleem bij oudere huisdieren is dat ze hun uitscheiding niet meer onder controle hebben. Veel oude honden en katten krijgen nierproblemen, zodat ze hun plas niet kunnen ophouden en op de vloer of in hun mand urineren.
Overmatig urineren en incontinentie kunnen wijzen op diabetes of nierstilstand. Beide problemen kunnen nog behandeld worden indien je er tijdig bij bent.


    Voeding
Oude huisdieren hebben baat bij een aangepaste voeding. Aangezien ze meestal minder bewegen en meer eten dan jonge dieren, hebben ze vaker last van overgewicht, wat een verhoogd risico op        hartziekten met zich meebrengt. Met behulp van een aangepast dieet kan je het gewicht van je huisdier onder controle houden en zijn consumptie van ongezonde voedingsstoffen beperken.

Lichaamsbeweging
Ook oude dieren hebben nood aan voldoende lichaamsbeweging. Een huisdier dat altijd opgesloten zit of neerligt, veroudert sneller dan een actief dier. Natuurlijk moet de lichaamsbeweging wel aangepast zijn aan de fysieke toestand van je huisdier. Voor een verzwakte hond of een kat met artritis liggen de eisen minder hoog dan voor een gezond dier.
Voeding.htmlshapeimage_1_link_0