Heupluxatie: wat is dit ?

Een ontwrichte heup (= heupluxatie) ontstaat steeds door een trauma. Het is echter belangrijk in te schatten in welke mate een vooraf bestaand probleem, zoals heupdysplasie een dieperliggende oorzaak is en het trauma slechts de aanleiding. Een niet dysplastische heup, die bij het trauma geen kraakbeenbeschadiging of fracturen heeft opgelopen, zullen we steeds proberen terug op zijn plaats te brengen en te fixeren. Het type fixatietechniek hangt af van de grootte van het dier: proximalisatie gluteus profundus werkt zeer goed bij lichtere dieren, terwijl we voor erg zware dieren eerder een toggle pin gaan gebruiken. Ingeval het heupgewricht te sterk beschadigd is, gaan we opteren voor verwijdering van de heupkop of een heupprothese.

Medialisatie gluteus profundus:

bij lichtere dieren is de beste stabilistaietechniek deze waarbij de diepste van de gluteusspieren (spieren die van het bekken naar het dijbeen gaan) wordt verlegd zodat hij als een stevig kapsel gaat dienen en tijdelijk het dijbeen wat meer intern roteert, 2 zaken die de heup verhinderen om opnieuw te ontwrichten.

 

 

Heupluxatie (ontwrichte heup):

Toggle pin:

 

dit is een anker waaraan een kunstligament wordt vastgemaakt. Na het boren van een gaatje in de heupkom wordt dit anker daar doorheen gestoken, zodat het voor een stevige aanhechting van de kunstband aan de binnenkant van het bekken zorgt. Het kunstligament wordt dan door een andere tunnel gestoken, die geboord is doorheen de heupkop en -hals. Nadat het ligament is aangespannen en vastgeknoopt, hangen beide delen van het heupgewricht weer stevig aan elkaar, met behoud van hun kogelgewrichtsfunctie.

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba    Appelkantstraat 49    2530 Boechout (B)     Tel + 32 (0)3 455 46 40   Disclaimer     Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

           Disclaimer Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

   Disclaimer Algemene Voorwaarden