ZWELLING en GEVOEL

We maken onze spalken standaard uit een flexibel kunsthars en zorgen ervoor dat ze regelbaar zijn.

 

Het is erg belangrijk dat:

 

- meermaals daags de teentjes gecontroleerd worden op zwelling en gevoel.

 

 

 

 

 

Sterke zwelling = nakijken en/of losser zetten

Heel licht zwelling = OK

Sterke zwelling + vocht = nakijken en/of losser zetten

Sterke zwelling = nakijken en/of losser zetten

Wat ? Bij de meeste ingrepen gaat alleen al de zwelling als gevolg van de ingreep evenals de aanwezigheid van implantaten onder de strakke huid op het uiteinde van de ledematen zorgen voor teenzwelling. Controleren op gevoel doet u door eerst zacht en als nodig harder in de tenen te nijpen: u moet steeds reactie van uw dier zien.

 

Oplossing: indien u ongerust bent, mag, maar zeker indien er gevoelsverlies optreedt, moet de spalk tijdelijk losser worden gezet, maar deze dient steeds terug te worden aangespannen van zodra de tenen ontzwollen zijn: immers, anders kan deze los komen te zitten, door de activiteit van het dier wegdraaien en dan pas echt de bloedvaten gaan afsnoeren met mogelijk zeer ernstige gevolgen.

 

Hoe de SPALK LOSSER zetten ? Klik hier

 

AFKNAGEN RANDEN VERMIJDEN

Wat ? Een ander belangrijk aspect bij spalken is dat men nauwlettend dient toe te kijken dat de dieren de polstering aan de rand niet kapotbijten: het schuren van een "blootgebeten" rand van synthetisch spalkmateriaal, kan op 1 dag tijd de huid volledig opensnijden.

 

Oplossing: van zodra het dier aan de spalk knabbelt, dient een kraag te worden gebruikt. Het kan nodig zijn in de duur van de 6w de spalk eens of zelden zelfs meermaals te vervangen. Nooit mag het dier zonder spalk worden gelaten zonder dat wij hierover worden geconsulteerd.

 

 

 

 

 

 

Deze spalk wordt best vervangen want snijdt de huid stuk

 

 

 

Deze spalk wordt best vervangen want snijdt de huid stuk

 

 

DE SPALK PROPER HOUDEN

 

Wat ? Bij regenweer of in vuile omgeving kan vocht en vuil opgezogen worden door het verbandmateriaal van de spalk. Hierdoor kan de huid geïrriteerd geraken en infecteren.

 

 

 

Oplossing: bij regenweer of in vuile omgeving afschermen met een plastic zakje, gefixeerd met  een elastiek, alvorens buiten te gaan.

 

REGELMATIG CONTROLEREN OP IRRITATIE VAN DE HUID OF ONWELRIEKENDE GEUR

CONTROLEREN OP AFZAKKEN VAN DE SPALK

Indien de spalk niet meer op de originele plaats zit, is er groot risiko op onvoldoende bescherming en in sommige gevallen ook afsnoering van de bloedvoorziening.

Deze spalk dient verwangen te worden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba    Appelkantstraat 49    2530 Boechout (B)     Tel + 32 (0)3 455 46 40   Disclaimer     Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

           Disclaimer Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

   Disclaimer Algemene Voorwaarden