ZWELLING POOT

 

WAT ? Na TPLO zien we vaak dat de poot naar beneden toe sterk opzwelt en de huid eerst rood, daarna soms BLAUW verkleurt (zie ook hieronder). Dit is oedeem door bemoeilijkte circulatie en wat bloed dat tijdens de operatie tussen de weefsels is geraakt., zich herverdeelt naar onder de huid.

Oplossing: regelmatig masseren en ijs opleggen. Dit duurt maximaal een week.

 

SEROMA

 

WAT ? Af en toe zien we een opstapeling van vocht en bloed in een zak onder de huid, ter hoogte van de wonde.

 

Oplossing: als de zwelling groot (=het volledige lidmaat) en hinderlijk is (foto nr 1), dient u ons te contacteren. Dit is ZEER ZELDZAAM (1/1000) en meestal gevolg van bloedstollingsstoornissen.

 

Een kleine, locale vochtopstapeling (foto nr 2) kan door uw dierenarts of door ons, bij de controlefoto’s op 2 weken na de ingreep, na grondig ontsmetten worden aangeprikt en leeggetrokken. of zal op verloop van enkele weken spontaan verdwijnen.

Oplossing: als de zwelling erg groot  en hinderlijk is (foto nr 1),

 

 

VERKLEURING HUID

Wat ? Net zoals bij de mens blauwe plekken op de huid kunnen verschijnen in de dagen volgend op een operatie, kan dit ook bij uw dier voorkomen. Meestal zijn de vlekken in het begin roodachtig, waarna ze kunnen gaan verkleuren.

 

Oplossing: hier hoeft u niets aan  te doen, ze verdwijnen spontaan.

 

UITZICHT VAN DE WONDE

Wat ? Idealiter likt uw dier best niet aan de wonde, omdat dit de kans op infectie doet toenemen en omdat de wonde daardoor kan gaan openstaan en een minder mooi litteken vormt. Soms kan een dier de wonde zelfs zover openlikken dat ze opnieuw chirurgisch gesloten dient te worden.

 

Zeker voor operaties waar we benchrust als nabehandeling aanraden, adviseren we niet standaard het gebruik van een kraag, omdat dieren daardoor nerveuzer kunnen worden. Als een dier slechts sporadisch aan de wonde likt, hoeft u niets te doen. Likken ze er frequent aan dan dient u een kraag te gebruiken of de wonde af te schermen.

 

Oplossing: het likken wordt meestal uitgelokt door huidirritatie, die kan optreden na het voorbereidende scheren en ontsmetten van de huid. Indien je huidirritatie rond de wonde opmerkt, kan je een kalmerende zalf zoals Dog Eczema bij je dierenarts bekomen.

U kan een kraag (Elisabethan Collar) of een Moon Collar (deze is opblaasbaar en neemt minder plaats, maar het kan bij sommige indicaties zijn dat deze niet volstaat) gebruiken of de wonde afschermen door een soort van broek te construeren met een kinderTshirt met lange mouwen of een panty of legging, of u kan in een dierenspeciaalzaak of online een “body sleeve” bestellen.

 

 

 

HUID

Wat ? (foto 1): allergischereactie op ontsmettingsmiddelen.
(foto 2 en 3): irritatie op scheren en ontsmetten

 

Oplossing: indien nodig een huidzalf aan je dierenarts vragen.

foto 2

foto 1

foto 3

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba    Appelkantstraat 49    2530 Boechout (B)     Tel + 32 (0)3 455 46 40   Disclaimer     Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

           Disclaimer Algemene Voorwaarden

Huisdierchirurgie-Verdonck bvba  Appelkantstraat 49  2530 Boechout (B)  Tel + 32 (0)3 455 46 40

   Disclaimer Algemene Voorwaarden